Mijn verhaal

Het eten is het excuus. Het gaat over het samenzijn met vrienden, familie en de talloze verhalen. Dit is de cultuur van de Argentijnse barbecue, el asado. De asado is een unieke gebeurtenis met kameraden en vrienden die je wekelijks kunt herhalen. In Argentinië zeggen ze dan ook ‘el asado lo hace uno y lo hacemos todos’ wat betekent ‘een asado is zowel het werk van één persoon als van velen’.
Ik ben in mijn jonge jaren opgegroeid in Zuid-Amerika, waaronder acht jaar in Argentinië en drie jaar in Brazilië. Fantastische jaren waar ik met veel plezier aan terug denk. Ik ben dan ook opgegroeid met de asado. Jaren geleden heeft mijn schoonvader Juan de Tena Villalvilla een barbecue voor mij ontworpen en laten fabriceren in Spanje, welke gebaseerd was op de Argentijnse parrilla. Een volgende en betere versie bleek seriematig behoorlijk lastig en duur te maken. Ik ben weer teruggegaan naar de bron en via vrienden in Argentinië, Vicente en Caspar Wagener, terecht gekomen bij Ñuke. Ñuke is één van de betere barbecue fabrikanten in Argentinië en ook nog eens een echt familiebedrijf. Ik heb contact opgenomen met Ñuke, de Delta besteld en was daarna meteen verkocht. Na overleg met de eigenaren van Ñuke mogen we samen met Vicente en Caspar de Ñuke producten distribueren in de Benelux, te beginnen met de Delta.
De veelzijdigheid van de Delta heeft mij enorm verrast. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het vlees, je kunt op de Delta veel verschillende gerechten bereiden op verschillende manieren. Naast gebruik van de grill, kun je ook de sintels en het open vuur van de vuurhaard gebruiken. De veelzijdigheid van de Delta zit hem ook de meegeleverde stalen grillplaat en het gebruik van een pan of wok op de vuurhaard. De vuurhaard zorgt voor een open vuur en een constante aanvoer van hete kolen.
Er gaat niets boven een gezellig vuur, heerlijk eten, goede wijn samen met familie en vrienden. Maar dit allemaal moet gepaard gaan met geduld. Een goede asado kost nou eenmaal tijd en overhaasten levert niets op. Begin het vuur op tijd! Ik hoop dat jullie door de Delta veel zullen genieten van jullie momenten met elkaar en de mooie verhalen die hier uit voortkomen.
Willem de Vlugt